Ilość pobudzającej kofeiny w jednej filiżance kawy zależy od gatunku ziaren, stopnia wypalenia oraz sposobu przygotowania. Ciesząca się największą popularnością arabika posiada zawartość kofeiny na maksymalnym poziomie 1,5 procent. Znacznie więcej, bo aż do czterech procent kofeiny mogą zawierać ziarna robusty. Zasadniczo im ziarna mniej wypalone tym więcej kofeiny w nich pozostaje. Zdecydowanie największy wpływ na to ile kofeiny zawiera kawa ma sposób jej przygotowania. Doskonale znane espresso to dość specyficzna kawa. Pomimo ogólnej opinii o jej znacznej mocy minimalna ilość podawanej porcji powoduje, iż przyjmujemy jedynie około 60 mg kofeiny. Znacznie więcej aktywnej substancji dostarcza parzona kawa. Ile kofeiny w niej będzie zależy od ilości wsypanej kawy. Badania statystyczne pokazują, iż wartość ta zamyka się w przedziale od 70 do nawet 140 mg. Jest, więc znacząco mocniejsza kawa. Ile kofeiny ostatecznie będzie oddziaływać na człowieka zależy również od indywidualnych uwarunkowań genetycznych.